Επικοινωνία
GR | EN | CN | RU
Εταιρεία Οινοποιεία Κρασιά Διακρίσεις Νέα Εξαγωγές WINFO
Ο Τρύγος 2012 στην Πελοπόννησο
 

ΝΕΜΕΑ
Ο χειμώνας κύλησε ομαλά, ενώ τον Απρίλιο, στο στάδιο της εκβλάστησης, σημειώθηκε παγετός στα χαμηλότερα σημεία του λεκανοπέδιου της Νεμέας, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής σε ορισμένα αμπέλια.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με την απόλυτα μέγιστη να σημειώνεται στις 16 Ιουλίου 41,7°C . Το συνολικό ύψος των βροχοπτώσεων από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012 ήταν συνολικά 417 χιλιοστά.

Οι λίγες βροχές του Αυγούστου ( 14,4 mm) βόηθησαν στην καλή ωρίμανση του Αγιωργίτικου μέσω του ικανοποιητικού εφοδιασμού με κάλιο και της επακόλουθης μείωση της οξύτητας.

Ο τρυγητός διήρκεσε από 25/8 στις Αρχαίες Κλεωνές έως 2/10 στα ορεινά αμπελοτόπια του Ασπροκάμπου. Γενικευμένος τρυγητός έγινε στο διάστημα από 7/9 έως 20/9 και διακόπηκε από μέτριες βροχοπτώσεις στις 15/9.

Η ποιότητα των σταφυλιών ήταν άριστη. Οι τιμές κυμάνθηκαν από 0,35 έως 0,45 λεπτά ευρώ ανά κιλό, με τον κύριο όγκο της παραγωγής στα 0,35 λεπτά ευρώ/ κιλό.

ΚΤΗΜΑ ΝΤΟΥΡΑΜΑΝΙ
Ο τρυγητός έγινε στις 3/9 με άριστα σταφύλια, μικρόρραγα και απόλυτα ισορροπημένες όλες τις τεχνολογικές παραμέτρους. Η παραγωγή ήταν μειωμένη (500 κιλά ανά στρέμμα) καθώς στο χαμηλότερο τμήμα της πλαγιάς είχαμε ζημιά από παγετό. Ο οίνος που παράχθηκε εξαιρετικής ποιότητας, με έντονο χρώμα και πληρότητα γεύσης.


ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
Το 2012 μπορεί να χαρακτηριστεί σαν εξαιρετική χρονιά για το Μοσχοφίλερο.

Ο χειμώνας ως συνήθως κρύος και βροχερός και η άνοιξη με ελάχιστες ζημιές από παγετό στις 11/4 , (-1,7°C) κυρίως στα πρωιμότερα αμπελοτεμάχια. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ξηροί, πράγμα ασυνήθιστο για την περιοχή με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν απώλειες από μυκητολογικές προσβολές. Το ξηρό και θερμό καλοκαίρι συνεχίστηκε μέχρι τις 10 Αυγούστου και οι βροχές που έπεσαν στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου ήταν απόλυτα αναγκαίες για την φυσιολογική λειτουργία των αμπελιών. Οι θερμοκρασίες στο κρίσιμο στάδιο των τελευταίων 40 ημερών προ του τρύγου ήταν ομαλές (max 36,6°C), με μέση θερμοκρασία Αυγούστου 23,5°C και Σεπτεμβρίου 19,2°C, με αποτέλεσμα τέλεια αρωματική εξέλιξη και ωρίμανση. Οι δυνατές βροχοπτώσεις στα μέσα Σεπτεμβρίου και οι ευνοϊκές συνθήκες στη συνέχεια, είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνει η ωρίμανση με ομαλούς ρυθμούς και να έχουμε τον καλύτερο τρυγητό των τελευταίων 30 ετών.

Η παραγωγή πολύ καλή ποσοτικά, χωρίς υπερβολές, με την πλειονότητα των αμπελιών να μην ξεπερνούν τα 1000 κιλά. Ο σακχαρικός τίτλος κυμάνθηκε από 11,0 έως και 13,0 beaume.

Τα σταφύλια μικρά με μέτριου μεγέθους ρόγες, αποτέλεσμα της ξηρής περιόδου του καλοκαιριού, απόλυτα υγιή με εξαιρετική τεχνολογική ωριμότητα.

Οι οίνοι εμφανίζονται πολύ αρωματικοί με πολύ καλή ισορροπία. Ο κύριος όγκος του Μοσχοφίλερου πουλήθηκε με 0,35 - 0,40 λεπτά ευρώ, ενώ μικρές ποσότητες πωλήθηκαν με 0,45 – 0,50 λεπτά ευρώ.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ 4 ΕΠΟΧΕΣ

Πολύ καλή παραγωγή τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά.

Ανεπανάληπτα όμορφα σταφύλια, με άριστους τεχνολογικούς χαρακτήρες. Ο τρυγητός ξεκίνησε στις 5/9 με GEWURSTRAMINER, συνέχισε με Chardonnay και τις ερυθρές ποικιλίες του κτήματος.

Το Μοσχοφίλερο τρυγήθηκε από 27/9 έως 12/10. Σε επίπεδο πειραματισμών παράχθηκαν Αφρώδες Μοσχοφίλερο, Φυσικώς γλυκός οίνος Μοσχοφίλερου και αναμένουμε τον όψιμο τρυγητό Μοσχοφίλερου μετά τις πρώτες παγωνιές.


 
 
Τελευταία Ενημέρωση...
Το Οροπέδιο Μπουτάρη στο ραδιόφωνο
  Ο Σίμος Γεωργόπουλος γράφει για το Σκαλάνι
Certificate of Excellence
Μια βραδιά αφιερωμένη στη «μεγάλη» κυρία του Αττικού Αμπελώνα
  Νέα Καταχώρηση για το ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

Αρχική | Εταιρεία | Οινοποιεία | Κρασιά | Διακρίσεις | Νέα | Επικοινωνία | Αναζήτηση
© Boutari.gr | All Rights Reserved

Web Design & Web Development