Are you of legal drinking age in your country?
GR EN
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ 140 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ
H εταιρία Μπουτάρη Οινοποιητική διαθέτει 6 οινοποιεία στην Ελλάδα δίνοντάς της την ευκαιρία να πειραματιστεί στον αμπελουργικό τομέα με τον εγκλιματισμό των ποικιλιών στις πιο κατάλληλες περιοχές, αναπτύσσοντας έτσι μία ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων. Τα οινοποιεία της επιτρέπουν να συμμετάσχει ενεργά στην αμπελοοινική, πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται.
1879    1906    1935    1968    1978    1980 - 1991    1991 – 2004    2004- 2005    2009- 2013    2015    2020    2022   
1879

 

Ίδρυση της οινοποιίας Μπουτάρη από τον Ιωάννη Μπουτάρη στην Νάουσα, της Βόρειας Μακεδονίας με στόχο την παραγωγή και εμπορία ποιοτικού κόκκινου εμφιαλωμένου κρασιού.  

1906

 

Το 1906 κτίζεται το πρώτο ιδιόκτητο οινοποιείο & κάβα λιανικής στη Νάουσα. Στο οινοποιείο αυτό θα παραχθεί  και θα εμφιαλωθεί το πρώτο ερυθρό ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί η «Νάουσσα Μπουτάρη».

1935

 

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1930, ο Στέλιος Μπουτάρη, γιος του ιδρυτή Ιωάννη Μπουτάρη, αναλαμβάνει τα ηνία και ανοίγεται προς μεγάλες αγορές του εξωτερικού, ξεκινώντας από την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Αίγυπτο. Τη μεταπολεμική περίοδο, επεκτείνει τις δραστηριότητες της οινοποιίας στην Αθήνα και σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια δεκαετία ανοίγει το δεύτερο οινοποιείο της οινοποιίας στην οδό Βρυσακίου 2, στη Νάουσα.

 

1968

 

Οι δυο γιοι του Στέλιου, ο Γιάννης και ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης, παραλαμβάνουν τη σκυτάλη για να προχωρήσουν ακόμα παραπέρα την οινοποιία. Είναι η χρονιά όπου η οινοποιία Μπουτάρη στρέφεται  προς την αμπελοκαλλιέργεια αγοράζοντας τον πρώτο της αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας.

1978

 

Εγκαινιάζεται ένα νέο υπερσύγχρονο οινοποιείο στη Στενήμαχο της Νάουσσας, που αποτελεί έως και σήμερα την καρδιά της παραγωγής, της εμφιάλωσης και της παλαίωσης των κρασιών της οινοποιίας. 

1980 - 1991

 

Την δεκαετία αυτή η δραστηριότητα της οινοποιίας επεκτείνεται στις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρα. Στη Γουμένισσα, στη Σαντορίνη, στη Νεμέα και στην Κρήτη ιδρύονται τα πρώτα οινοποιεία πολύ κοντά στους ιδιόκτητους αμπελώνες.
Στην Αττική αντίστοιχα τη δεκαετία του 80, ξεκινάει η συνεργασία με την εμβληματική αμπελουργό Ρωξάνη Μάτσα.
Κάθε  οινοποιείο Μπουτάρη πλέον συμμετέχει ενεργά στην αμπελοοινική, πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής τους. 
Ταυτόχρονα ακολουθώντας τις παγκόσμιες οινικές εξελίξεις, το οινολογικό τμήμα της οινοποίας πειραματίζεται διαρκώς στην καλλιέργεια και οινοποίηση ελληνικών και ξένων ποικιλιών και κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών τη σειρά των Πειραματικών κρασιών Μπουτάρη. Η θερμή αποδοχή των πειραματικών αυτών οινοποιήσεων οδηγούν στην ένταξη των προϊόντων, Μοσχοφίλερο Μπουτάρη,  Αγιωργίτικο Μπουτάρη, Ξινόμαυρο και των ξένων ποικιλιακών Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah στο βασικό portfolio των προϊόντων της, σαν πετυχημένα εμπορικά brands.

 

1991 – 2004

 

Η οινοποιία Μπουτάρη καινοτομεί για μια ακόμα φορά ανοίγοντας τις πόρτες των οινοποιείων της στο κοινό, αρχής γενομένης από τη Σαντορίνη. Θα ακολουθήσει η Νάουσσα και η Γουμένισσα. 

2004- 2005

 

Το 2004 η εταιρία εξαγοράζει τον αμπελώνα στο Σκαλάνι της Κρήτης και ανακαινίζει το οινοποιείο του κτήματος.

Το 2005  η οινοποιία Μπουτάρη γίνεται η πρώτη ελληνική οινοποιία που επεκτείνει τις δραστηριότητές της εκτός Ελλάδος. Εξαγοράζει το Domaine de Mayrac, ένα οινοποιείο που περιβάλλεται από έναν αμπελώνα 700 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας, στη Νότια Γαλλία. 

 

2009- 2013

 

Το 2009 ένα από τα εγκυρότερα οινικά περιοδικά διεθνώς, το Wine Enthusiast, απονέμει στην οινοποιία Μπουτάρη την κορυφαία διάκριση European Winery of the Year 2008. 

Το 2013 το ιστορικό κρασί Νάουσσα Μπουτάρη αποσπά τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη διάκριση στη μακρόχρονη ιστορία του, από το παγκοσμίου φήμης, αμερικάνικο περιοδικό οίνου, Wine Spectator, που το ξεχωρίζει ανάμεσα στα «100 καλύτερα κρασιά του κόσμου» για το έτος 2013.

 

2015

 

Το 2015 εγκαινιάζεται το Scalani Hills Boutari Winery and Residences στην Κρήτη που αποτελείται από τρεις πολυτελείς κατοικίες, στο παλιό μετόχι του κτήματος, μέσα στον αμπελώνα.
Την ίδια χρονιά θα γίνει και η αναμπέλωση του κτήματος στο Σκαλάνι της Κρήτης. Ο αρχικός αμπελώνας που είχε δημιουργηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90, επανασχεδιάζεται αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της μακρόχρονης και συστηματικής δουλειάς που είχε γίνει στη περιοχή καθώς και των μεθόδων ανάλυσης που χρησιμοποιούνται στην Αμπελουργία Ακριβείας. 

 

 

2020

 

Το 2020 το αμερικάνικο περιοδικό “Wine & Spirits” τιμά την οινοποιία Μπουτάρη με τη μεγάλη διάκριση «Οινοποιείο της Χρονιάς 2020», μια διάκριση που της απονέμεται για 19η χρονιά και συνεχίζει να την κατατάσσει ανάμεσα στις 6 καλύτερες οινοποιίες του κόσμου που έχουν διαχρονικά διακριθεί πάνω από 19 χρονιές ανάμεσα σε παγκόσμιους οινικούς κολοσσούς. 

2022

Μία νέα εποχή ξεκινάει για την Boutari Winery. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ BOUTARI

Loading