145 χρόνια ιστορίας

Μια σύντομη αναδρομή

Η ιστορία μας ξεκινά στην Νάουσα της Μακεδονίας το 1879, όταν ο Ιωάννης Μπουτάρης ιδρύει την οινοποιία που φέρει το όνομά του. Το 1906 γίνεται πραγματικότητα η κατασκευή του πρώτου ιδιόκτητου οινοποιείου και κάβας λιανικής στην πόλη, ενώ το 1935 ανοίγονται νέοι ορίζοντες με τις πρώτες εξαγωγές κρασιού τους προς Αυστρία, Ουγγαρία και Αίγυπτο. Το 1989 η οινοποιία Μπουτάρη καινοτομεί για ακόμα μια φορά επενδύοντας στον οινοτουρισμό, ανοίγοντας πρώτη τις πόρτες του οινοποιείου της Σαντορίνης στο κοινό. Το 2004 αξιοποιείται ο ιδιόκτητος αμπελώνας μας στην Κρήτη και δημιουργείται ένα από τα αρτιότερα και πιο σύγχρονα οινοποιεία της Ευρώπης. Το 2022 τα Οινοποιεία Μπουτάρη αλλάζουν σελίδα, αποτελώντας πλέον μέλος του ομίλου Sterner Stenhus Greece. Με σεβασμό στην ιστορικότητα ενός ονόματος συνώνυμου με το ελληνικό κρασί, διατηρώντας και αναβαθμίζοντας την υψηλή του θέση, η νέα εποχή για την Boutari είναι εδώ με μια υπόσχεση, να συνεχίσει να δημιουργεί υψηλή τέχνη στο κρασί

1879

Ίδρυση της οινοποιίας Μπουτάρη

Ιδρύεται η οινοποιία Μπουτάρη στην Νάουσα Ημαθίας, από τον Ιωάννη Μπουτάρη, με στόχο την παραγωγή και το εμπόριο ποιοτικού κόκκινου εμφιαλωμένου κρασιού. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ακόμα την μεγάλη πορεία που θα χαράξει η οινοποιία Μπουτάρη.

1906

Δημιουργία του πρώτου ιδιόκτητου οινοποιείου & κάβας λιανικής στη Νάουσα.

Το 1906 κτίζεται το πρώτο ιδιόκτητο οινοποιείο & κάβα λιανικής πώλησης στη Νάουσα. Στο οινοποιείο αυτό θα παραχθεί και θα εμφιαλωθεί το πρώτο ερυθρό ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί, «Νάουσσα Μπουτάρη», το οποίο θα σημειώσει μεγάλη απήχηση στους λάτρεις του κρασιού.

1935

Πρώτες εξαγωγές προς Αυστρία, Ουγγαρία και Αίγυπτο.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1930, ο Στέλιος Μπουτάρης, γιος του ιδρυτή Ιωάννη Μπουτάρη, αναλαμβάνει τα ηνία και ανοίγεται στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, ξεκινώντας από την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Αίγυπτο. Τη μεταπολεμική περίοδο, επεκτείνει τις δραστηριότητες της οινοποιίας στην Αθήνα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια δεκαετία ανοίγει το δεύτερο οινοποιείο της οινοποιίας στη Νάουσα, στην οδό Βρυσακίου 2 και βάζει τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια που πρόκειται να ακολουθήσουν.

1968

Στροφή προς την αμπελοκαλλιέργεια με τον πρώτο αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας.

Οι δυο γιοι του Στέλιου, ο Γιάννης και ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης, παραλαμβάνουν τη σκυτάλη για να προχωρήσουν ακόμα πιο μπροστά την οινοποιία. Να την αναδείξουν σε αυτό που είναι σήμερα. Αυτή είναι και η χρονιά όπου η οινοποιία Μπουτάρη στρέφεται προς την αμπελοκαλλιέργεια αγοράζοντας τον πρώτο της αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας.

1978

Εγκαίνια νέου υπερσύγχρονου οινοποιείου στη Νάουσσα.

Εγκαινιάζεται ένα νέο υπερσύγχρονο οινοποιείο στη Στενήμαχο της Νάουσσας, που αποτελεί έως και σήμερα την καρδιά της παραγωγής, της εμφιάλωσης και της παλαίωσης των κρασιών της οινοποιίας. Ένα οινοποιείο που θα λειτουργήσει ως ναυαρχίδα της οινοποιίας Μπουτάρη.

1980-1991

Από την ελληνική επικράτεια στην παγκόσμια αγορά

Την δεκαετία αυτή η δραστηριότητα της οινοποιίας επεκτείνεται στις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρα. Στην Γουμένισσα, στην Σαντορίνη, στην Νεμέα και στην Κρήτη ιδρύονται τα πρώτα οινοποιεία πολύ κοντά στους ιδιόκτητους αμπελώνες. Στην Αττική αντίστοιχα τη δεκαετία του 1980, ξεκινάει η συνεργασία με την εμβληματική αμπελουργό Ρωξάνη Μάτσα. Κάθε οινοποιείο Μπουτάρη πλέον συμμετέχει ενεργά στην αμπελοοινική, πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής τους, αναδεικνύοντας τόσο τον εκάστοτε τόπο όσο και το κρασί που παράγεται εκεί. Ταυτόχρονα ακολουθώντας τις παγκόσμιες οινικές εξελίξεις, η οινοποιία πειραματίζεται διαρκώς στην καλλιέργεια ελληνικών και ξένων ποικιλιών, ενώ κυκλοφορεί η σειρά των Πειραματικών κρασιών Μπουτάρη. Η θερμή αποδοχή αυτών οδηγούν στην ένταξη των προϊόντων, Μοσχοφίλερο Μπουτάρη, Αγιωργίτικο Μπουτάρη, Ξινόμαυρο και των ξένων ποικιλιακών Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah στο βασικό portfolio των προϊόντων της, σαν πετυχημένα εμπορικά brands.

1991-2004

Επένδυση στην οινοπαραγωγή και στον οινοτουρισμό.

Η οινοποιία Μπουτάρη καινοτομεί και πάλι, ανοίγοντας τις πόρτες των οινοποιείων της στο κοινό, ξεκινώντας από τη Σαντορίνη. Θα ακολουθήσει η Νάουσσα και η Γουμένισσα. Πλέον οι οινικές ξεναγήσεις γίνονται μία επιπλέον επιλογή για τους λάτρεις του κρασιού.

2004-2005

Ανάπτυξη και διεθνής προβολή

Το 2004 η εταιρία αγοράζει τον αμπελώνα στο Σκαλάνι της Κρήτης και ανακαινίζει το οινοποιείο του κτήματος, κοιτώντας μακροπρόθεσμα και θέτοντας τις βάσεις για τον οινοτουρισμό. Το 2005 αναδεικνύεται στην πρώτη ελληνική οινοποιία που επεκτείνει τις δραστηριότητές της εκτός Ελλάδος. Εξαγοράζει το Domaine de Mayrac, ένα οινοποιείο που περιβάλλεται από έναν αμπελώνα 700 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας, στη Νότια Γαλλία.

2009

Kορυφαία διάκριση «European Winery of the Year 2008»

Το 2009 ένα από τα εγκυρότερα οινικά περιοδικά διεθνώς, το Wine Enthusiast, απονέμει στην οινοποιία Μπουτάρη την κορυφαία διάκρισηEuropean Winery of the Year 2008.

EUROPEAN Winery of the Year 2008

2013

Η Νάουσσα Μπουτάρη ανάμεσα στα 100 καλύτερα κρασιά του κόσμου «Top 100 wines».

Το 2013 το ιστορικό κρασί Νάουσσα Μπουτάρη αποσπά τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη διάκριση στη μακρόχρονη ιστορία του, από το παγκοσμίου φήμης, αμερικανικό περιοδικό οίνου, Wine Spectator, που το ξεχωρίζει ανάμεσα στα «100 καλύτερα κρασιά του κόσμου» για το έτος 2013. Μία διάκριση που λειτουργεί ως αναγνώριση της μέχρι σήμερα πορείας της οινοποιίας.

2015

Scalani Hills: Οινοποιία και ξενώνες στην Κρήτη

Το 2015 εγκαινιάζεται το Scalani Hills Boutari Winery and Residences στην Κρήτη που αποτελείται από τρεις πολυτελείς κατοικίες, στο παλιό μετόχι του κτήματος, μέσα στον αμπελώνα. Την ίδια χρονιά θα γίνει και η αναμπέλωση του κτήματος στο Σκαλάνι της Κρήτης. Ο αρχικός αμπελώνας που είχε δημιουργηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90, επανασχεδιάζεται αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της μακρόχρονης και συστηματικής δουλειάς που είχε γίνει στη περιοχή καθώς και των μεθόδων ανάλυσης που χρησιμοποιούνται στην Αμπελουργία Ακριβείας. Ο οινοτουρισμός στα οινοποιεία Μπουτάρη, είναι πλέον γεγονός.

2020

Το αμερικάνικο περιοδικό Wine & Spirits τιμά την οινοποιία Μπουτάρη για 19η φορά.

Το 2020 το αμερικάνικο περιοδικό “Wine & Spirits” τιμά την οινοποιία Μπουτάρη με τη μεγάλη διάκριση «Οινοποιείο της Χρονιάς 2020». Μια διάκριση που της απονέμεται για 19η χρονιά και συνεχίζει να κατατάσσεται ανάμεσα στις 6 καλύτερες οινοποιίες του κόσμου που έχουν διαχρονικά διακριθεί πάνω από 19 χρονιές ανάμεσα σε παγκόσμιους οινικούς κολοσσούς.

2022

Μία νέα σελίδα ξεκινά για τα Οινοποιεία Μπουτάρη.

Με όραμα τη διατήρηση της κληρονομιάς του ιστορικού ονόματος Boutari και την περαιτέρω ανάπτυξή του, οι νέοι βασικοί επενδυτές Ηλίας και Θωμάς Γεωργιάδης υπόσχονται να συνεχίσουν τη μακρά παράδοση των οινοποιείων Μπουτάρη.