Οι οινολόγοι μας Βασίλης Γεωργίου και Αλέξανδρος Τζαχρίστας μας δίνουν όλες τις πληροφορίες για τον φετινό τρύγο, καθώς  και τι να περιμένουμε από τη σοδειά του 2021.

 

Με πολλές ιδιαιτερότητες στο αμπέλι και το σταφύλι η φετινή οινική χρονιά, εδώ και καιρό έδειχνε ότι θα αφήσει το δικό της «οινικό αποτύπωμα». Ας δούμε αναλυτικά πως εξελίχθηκε ο φετινός τρύγος σε κάθε περιοχή που δραστηριοποιούμαστε:

 

Ξεκινώντας από την Αττική και το Κτήμα της Ρωξάνης Μάτσα, ο τρύγος μας ξεκίνησε με την ποικιλία Sauvignon blanc στις 3/8 με έντονο τροπικό χαρακτήρα. Ακολούθησε η Μαλαγουζιά δίνοντας αρωματικά και με υψηλό αλκοολικό τίτλο κρασιά, ο Ροδίτης υγιέστατος τρυγήθηκε με 10 ημέρες πρωίμιση, το Syrah έχει δώσει πλούσιο χρώμα και σώμα, ενώ το Ασύρτικο σημείωσε μειωμένη παραγωγή. Ο τρυγητός ολοκληρώθηκε όπως κάθε χρόνο με το Σαββατιανό στις 28/8. Οι υψηλές θερμοκρασίες της σεζόν, σε συνδυασμό με την ανομβρία των θερινών μηνών είχαν σαν αποτέλεσμα σταφίδιασμα μεγάλου αριθμού ραγών και μείωση της συνολικής παραγωγής. Ωστόσο, οι οίνοι περιμένουμε να εμφανίζουν έντονα αρώματα και πλούσιο καλοδομημένο σώμα, καθώς τα σταφύλια ήταν υγιέστατα και με σαφώς χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις.

 

Ταξιδεύοντας νότια, στο κτήμα Scalarea στην Κρήτη, ξεκινήσαμε τον τρύγο στις 9/8 με το Chardonnay με μία πρωιμότητα 10 ημερών σε σχέση με πέρσι. Εξάλλου, η φετινή χρονιά κλιματολογικά χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη έλλειψη βροχοπτώσεων και τις υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά την περίοδο της άνοιξης. Τι περιμένουμε λοιπόν φέτος από τις ποικιλίες μας; Στην Malvasia και το Βιδιανό επιλέξαμε να διατηρήσουμε άθικτο τον αρωματικό χαρακτήρα και τη φρεσκάδα της οξύτητας. Το Βιδιανό ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης υπέφερε αρκετά τη φετινή χρονιά, όμως οι συνεχείς επεμβάσεις στον αμπελώνα μας και οι προληπτικές ενέργειες, καθώς και τα αραιώματα μας έδωσαν φανταστική ποιότητα και υγιές σταφύλι με μικρότερα τσαμπιά από αυτά που είχαμε συνηθίσει. Το Μοσχάτο έχει φανταστικά αρώματα, ενώ το Syrah φαίνεται ότι θα εξελιχθεί στην καλύτερη σοδειά που έβγαλε το κτήμα τα τελευταία χρόνια!

 

Στη Σαντορίνη είχαμε έναν ήπιο χειμώνα με ελάχιστες βροχοπτώσεις, ενώ το καλοκαίρι επικράτησε ισχυρός καύσωνας με μέση θερμοκρασία τους 31C τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αποτέλεσμα αυτών των φαινομένων ήταν ότι μετά τα μέσα Ιουλίου τα φυτά διψούσαν υπερβολικά με αποτέλεσμα να στεγνώσουν και να έχουμε σε πολλά αμπέλια μειωμένη παραγωγή και αφυδατώσεις. Τα κρασιά φαίνεται να έχουν αρωματικό δυναμικό και σώμα. Ίσως παρατηρήσουμε Σαντορίνες με έντονο φαινολικό δυναμικό τη σοδειά του 2021.

 

Στη Μαντινεία οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες της χρονιάς συντέλεσαν στο να έχουμε μια εξαιρετική εικόνα για τα Μοσχοφίλερα! Εδώ συναντήσαμε σταφύλια εξαιρετικής υγείας, μικρόρογα και ιδιαίτερα αρωματικά. Οι ωριμότητες κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα για την ζώνη. Τα γλεύκη χαρακτηρίζονται από πλούσιο αρωματικό προφίλ, καλές οξύτητες και μεστή γεύση δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες για τους παραγομένους οίνους. Ο όγκος παραγωγής της ζώνης χαρακτηρίζεται κανονικός.

 

Το 2021 για τη Νάουσα ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ανομοιομορφία. Αυτό που διαμόρφωσε την αμπελουργική χρονιά είναι η εκτεταμένη περίοδος ξηρασίας που ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο και τελείωσε ουσιαστικά τον Μάιο σε όλη την διάρκεια της βλάστησης, της ανθοφορίας και στην αρχή της ανάπτυξης των ραγών. Τον Μάρτιο τα αμπέλια που ποτίστηκαν παρουσίασαν καλύτερη εικόνα. Τον Ιούνιο υπήρχε μεγαλύτερη βροχόπτωση απ' ότι έχουμε συνήθως στη Νάουσα, ενώ ο καύσωνας που επικράτησε το καλοκαίρι επίσης είχε δραστικό ρόλο πάνω στην ωρίμανση των σταφυλιών. Όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε μία χρονιά με πολλή μεγάλη συγκέντρωση ανθοκυανών και αναμένεται να δούμε Νάουσες με πολύ βαθύ και έντονο χρώμα. Είναι μία καθαρά οινολογική χρονιά που μπορεί να δώσει "μεγάλα κρασιά".

 

Συνθήκες ξηρασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης επικράτησαν και στη Γουμένισσα, ενώ ο καύσωνας του καλοκαιριού επηρέασε επίσης τη φετινή χρονιά. Τα καιρικά φαινόμενα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη διαφορετική ωρίμανση των σταφυλιών. Παρατηρήσαμε στις ξενικές ποικιλίες ότι το Cabernet Sauvignon έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα με μία εκπληκτική δυνατότητα προσαρμογής ακόμα και σε τόσο δύσκολες καιρικές συνθήκες. Τo ίδιο ισχύει για το Merlot και το Syrah. Το Ξινόμαυρο και η Νεγκόσκα δώσανε πολύ γεμάτα κρασιά με απαλές τανίνες, κυρίως το ξινόμαυρο. Συνολικά, οι αποδόσεις ήταν κάπως μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές που όμως θα βοηθήσει έντονα στην ποιότητα των οίνων από την περιοχή.