Σεπτέμβριος και η προσοχή μας είναι στραμμένη στις «παραστάσεις» τρύγου που εξελίσσονται στα οινοποιεία μας. Αν και η κούραση των ημερών είναι τεράστια, εντούτοις δεν μπορεί να επισκιάσει την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του τρύγου, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στα αμπέλια και τα εργαστήρια της οινοποιίας μας.

 

Οι οινολόγοι μας Βασίλης Γεωργίου και Αλέξανδρος Τζαχρίστας μας δίνουν τις εκτιμήσεις τους για τη φετινή σοδειά στις περιοχές που έχει ολοκληρωθεί, μέχρι σήμερα, ο τρύγος.

 

Γενική εικόνα είναι ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού είχαμε χαμηλές συγκριτικά θερμοκρασίες και βροχές, που έχουν σαν αποτέλεσμα οψιμότητα στην ωρίμανση.

 

Αναλυτικές πληροφορίες για την κάθε περιοχή:

 

Κτήμα Ρωξάνη Μάτσα

 

Έπειτα από έναν ψυχρό χειμώνα και μια επίσης ψυχρή άνοιξη, το καλοκαίρι κύλησε ομαλά, δροσερά και χωρίς εξάρσεις, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

 

Ο τρυγητός του Sauvignon Blanc και της Μαλαγουζιάς είχε περατωθεί μέχρι τα μέσα του Αυγούστου και υπό εξαιρετικές καιρικές συνθήκες για την ωρίμανση των σταφυλιών. Ο τρύγος των Ροδίτη, Ασύρτικου και Syrah πραγματοποιήθηκε το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ενώ το Σαββατιανό ξεκίνησε 9 Σεπτεμβρίου. Τα σταφύλια ήταν σε άριστη κατάσταση, ζουμερά, τραγανά και με πλούσιο αρωματικό υπόβαθρο, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες για τη συνέχεια.

 

Tο Οινοποιείο της Σαντορίνης

 

Ο τρύγος στη Σαντορίνη ξεκίνησε, όπως πάντα, με τα Αθήρια στις 16 Αυγούστου, ενώ τα Ασύρτικα τρυγήθηκαν από τις 20 Αυγούστου και μετά. Σε όλη τη διάρκεια του τρύγου επικράτησε η ανησυχία για την αργή και σωστή ωρίμανση των σταφυλιών.

 

Οι βροχές στα μέσα Ιουνίου, καθώς και η πολύ μεγάλη βροχόπτωση στις 24 Αυγούστου, ήταν αυτά που χαρακτήρισαν τη χρονιά, με αποτέλεσμα να υπάρχει αργή ωρίμανση. Επίσης, τη σημαντική περίοδο της ωρίμανσης υπήρχε ελάχιστη υγρασία το βράδυ, με αποτέλεσμα να στρεσάρονται τα φυτά και να μη γίνεται ομαλή ωρίμανση. Σε γενικές γραμμές, η εκτίμηση είναι ότι θα προκύψουν Σαντορίνες με ελάχιστα χαμηλότερους αλκοολικούς βαθμούς από άλλες χρονιές, αλλά με μεγάλη ένταση και πολυπλοκότητα. Τελευταία τρυγήθηκαν τα Αηδάνια, από τις 27 Αυγούστου και μετά. Επίσης, οι ερυθρές ποικιλίες Μαυροτράγανο και Μανδηλαριά δείχνουν πολύ καλό δυναμικό φέτος.

 

Κτήμα Scalarea

 

Οι έξυπνες και σωστές αμπελουργικές τεχνικές που εφαρμόστηκαν έδωσαν και πάλι εξαιρετικά αποτελέσματα, σε μια χρονιά μάλιστα που υπήρξε καταστροφική από την ευδαιμίδα στα περισσότερα αμπέλια της περιοχής. Επίσης, στα τέλη Αυγούστου υπήρξαν τοπικές βροχοπτώσεις, που ευτυχώς δεν εμφανίστηκαν στο κτήμα. Οι αποδόσεις είναι ελάχιστα μεγαλύτερες από τις περσινές. Τρυγήθηκε πρώτο το Chardonnay, με εξαιρετικά ποιοτικά αποτελέσματα. Ακολούθησαν οι άλλες ποικιλίες, ενώ τελευταίες μένουν να τρυγηθούν τα Ασύρτικα και το Κοτσιφάλι.

 

Το Οινοποιείο της Μαντινείας

 

Έπειτα από μια ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά για τη Μαντινεία λόγω των καιρικών συνθήκων, έχει φτάσει η στιγμή του τρύγου τουλάχιστον για τις πρώιμες ποικιλίες. Αυτή τη στιγμή τρυγάμε το Chardonnay και το Gewurztraminer, ενώ ο τρυγητός του Μοσχοφίλερου αναμένεται να ξεκινήσει τις προσεχείς ημέρες. Stay tuned