Η οινολόγος Μαριάννα Μακρυγιάννη σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη, μοιράστηκε μαζί μας το τι σημαίνουν για την ίδια τα κρασιά Μπουτάρη, τις προσωπικές της οινικές προτιμήσεις ως λάτρης του κρασιού αλλά και προτάσεις για το γιορτινό τραπέζι.
Η οινοποιία Μπουτάρη έχει επενδύσει στην ποικιλία Μοσχοφίλερο με διαφορετικές ετικέτες: Μοσχοφίλερο, Μοσχοφίλερο Cuvee Speciale, Οροπέδιο και Φαιά Γη. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτή την προσέγγιση και αυτά τα κρασιά; και πως θα προτείνατε να πιει κάποιος το κάθε από αυτά τα Μοσχοφίλερα; Τι δυνατότητες έχει η ποικιλία Μοσχοφίλερο;
Είναι σημαντικό το ότι μία μεγάλη και ιστορική εταιρεία στον χώρο του κρασιού επενδύει και προσπαθεί να αναδείξει τις διαφορετικές εκφράσεις του Μοσχοφίλερου. Και τα τρία αυτά κρασιά είναι κρασιά που αναδεικνύουν την κομψή πλευρά του Μοσχοφίλερου. Ταυτόχρονα είναι κρασιά που θα πείσουν τον καταναλωτή ότι μπορεί να απολαύσει και ώριμα Μοσχοφίλερα με 2-3 ή και περισσότερα χρόνια στην πλάτη του. Προσωπικά το Μοσχοφίλερο είναι μία από τις πιο αγαπημένες μου ποικιλίες. Προτείνω να απολαύσει κανείς το Μοσχοφίλερο με σαλάτες, λαχανικά, θαλασσινά, ψάρια και λευκά κρέατα. Όμως, αν σε κάποιον αρέσουν τα δροσιστικά και ευχάριστα αρωματικά κρασιά ακόμα και με τα κόκκινα κρέατα ας τα συνοδεύσει και με Μοσχοφίλερο. Ο πρώτο ‘κανόνας’ που ισχύει για εμένα στον συνδυασμό κρασιού και φαγητού είναι το « ότι μας αρέσει».
Υπάρχει κάποια ετικέτα αγαπημένη που ξεχωρίζετε από τα κρασιά της οινοποιίας Μπουτάρη; Τι είναι αυτό που σας αρέσει στην συγκεκριμένη ετικέτα;
Όταν σκέφτομαι το brand Μπουτάρη το πρώτο κρασί που μου έρχεται στο μυαλό είναι πάντα το Grand Reserve Νάουσα! Μου αρέσει η διαχρονικότητα αυτού του κρασιού. Το ότι πάντα ‘φωνάζει’ Ξινόμυαρο. Το ότι βγαίνει πάντα στην αγορά έχοντας ωριμάσει για αρκετά χρόνια και συνδυάζει υπέροχα τον φυτικό χαρακτήρα με το φρούτο. Είναι ένα κρασί που το έχω απολαύσει πολλές φορές σε παλιές χρονιές και έχω εντυπωσιαστεί. Ακόμα και κρασιά που η ηλικίας τους ξεπερνούσε τα 30 χρόνια.
Ποια κρασιά από Μπουτάρη θα προτείνατε για το γιορτινό τραπέζι και με τι θα τα συνδυάζατε;
Θεωρώ πως όλα τα κρασιά έχουν θέση σε ένα γιορτινό τραπέζι. Αν πρέπει να επιλέξω όμως θα προτείνω:
Οροπέδιο: Για απεριτίφ, τις σαλάτες, σούπες λαχανικών και τα πρώτα ορεκτικά
Δίανθος: Για πίτες, τάρτες με τυριά και μανιτάρια, σολομό
Αγιωργίτικο Naturally: Για κυρίως που βασίζονται στο κοτόπουλο ή το χοιρινό όπως ένα ρολό κοτόπουλο, η γεμιστή γαλοπούλα ή ένα χοιρινό με δαμάσκηνα
Νάουσα Grande Reserve (όσο πιο παλιά χρονιά γίνεται): για κυρίως που βασίζονται στο κόκκινο κρέας όπως ένα οσομπούκο, ένα φιλέτο μοσχάρι ή ένα αγριογούρουνο σογομαγειρεμένο.
Ιουλιάτικο: Για τα γλυκά επιδόρπια όπως τα μελομακάρονα και αυτά που βασίζονται στην σοκολάτα αλλά και τις ποικιλίες τυριών.
Πως σας φαίνεται η τάση με τα Naturally wines; Ποιο από τα Naturally κρασιά ξεχωρίσατε;
Δύσκολη ερώτηση! Γενικότερα έχουμε δει πολλά ενδιαφέροντα ‘natural’ κρασιά, όμως έχουμε δει και πολλά κακά natural κρασιά. Κρασιά που πίσω από την λέξη ‘φυσικό’ κρύβουν πολλά ελαττώματα. Οπότε είμαι αρκετά επιφυλακτική με αυτό το στυλ κρασιών, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλές προσπάθειες. Και ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε και αρκετές αξιόλογες προσπάθειες. Από την εταιρεία Μπουτάρη μου άρεσε πολύ το Syrah, όμως στην πρόσφατη γευσιγνωσία με κέρδισε το Αγιωργίτικο. Είχε πολύ ωραίο κόκκινο φρούτο, ανθικά στοιχεία, φρεσκάδα και βελούδινες τανίνες. Πολύ ευχάριστο κρασι που μου θύμισε κρασιά από Pinot Noir.
Πως θα περιγράφατε το Grand Reserve Μπουτάρη;
Διαχρονικό, σταθερή αξία, κλασικό.
Μαριάννα Μακρύγιαννη, Οινολόγος - Diploma WSET