Ο Σίμος Γεωργόπουλος γράφει ένα εξαιρετικό άρθρο για το Σκαλάνι 2012 στο: http://www.fnl-guide.com/gr/el/wine-critiques/boutari-skalani/

Μπουτάρη Οινοποιητική, Σκαλάνι 2012
 

Τα φαντάσματα στο μετόχι είναι άγρυπνοι φύλακες της δημιουργίας του Σκαλανιού και το αποτέλεσμα είναι απλώς…φανταστικό! ΒΑΘΜΟΣ: 8,5 / 10.
Αν η Κρήτη σήμερα μπορεί να καυχιέται για τις επιδόσεις της, αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο Κτήμα Φανταξομέτοχο. Γιατί στον αμπελώνα αυτό διασώθηκαν πολλές από τις ποικιλίες που σήμερα αποτελούν την πολύτιμη οινική προίκα, ενώ στο εντυπωσιακό οινοποιείο τέθηκαν τα θεμέλια της μοντέρνας, ποιοτικής οινοποίησης στο νησί.
Η επιτομή αυτής της προσπάθειας είναι το Σκαλάνι, που τιμά με το όνομά του το χωριό στο οποίο βρίσκεται το κτήμα. Αν και το τελευταίο αποτελεί μέρος της ζώνης ΠΟΠ Αρχάνες, το σπουδαίο αυτό κρασί δεν είναι ΠΟΠ αφού συνδυάζει το ντόπιο Κοτσιφάλι όχι με το Μανδηλάρι αλλά με το κοσμογυρισμένο Syrah, και μάλιστα σε ίσες αναλογίες.
Με τις δύο ποικιλίες να μην στερούνται χρωστικών, το πυκνό πορφυρό χρώμα είναι αναμενόμενο, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις ανταύγειες που εντυπωσιάζουν σε σχέση με την ηλικία του κρασιού, έχοντας μόλις αρχίζει να αποκτούν αδιόρατες καφετιές πινελιές.


Ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως είναι το μπουκέτο, το οποίο σε μια ψηλή τουλίπα όπως το Riedel Vinum Syrah αποκτά μεγαλειώδη διάσταση, αποκαλύπτοντας μαύρα φρούτα, γλυκά μπαχαρικά, ώριμο βύσσινο, σοκολάτα γάλακτος άγρια ξινά φυτά (όπως τη γεντιανή), πιπέρι και πολτό ελιάς.


Τα καλά κρητικά κόκκινα μας έχουν συνηθίσει σε αλκοόλη που συνήθως μετρά κοντά στο 15, όμως το Σκαλάνι τα καταφέρνει περίφημα με μόλις 13,5, νούμερο το οποίο διασφαλίζει εξαιρετική ισορροπία και απουσία θέρμης. Από την άλλη δεν είναι τόσο …ντροπαλό στις τανίνες, οι οποίες πάντως είναι εξαιρετικά ωριμασμένες προσδίδοντας αξιοπρόσεχτη δομή και διάρκεια χωρίς να ενοχλούν. Φυσικά αυτό με την προϋπόθεση ότι το κρασί θα σερβιριστεί στους κλασικούς 18°C και ότι δίπλα του θα βρεθεί και κάποια νόστιμη πρωτεΐνη όπως ένα πιάτο με φιλέτο πάπιας, μια κοκκινιστή προβατίνα ή γίδα αλλά και ένα γλυκοφάγωτο ιμάμ.


Ο μύθος λέει ότι το Φαντοξομέτοχο –δηλαδή το Μετόχι των φαντασμάτων- οφείλει το όνομά του στην φήμη που είχε διαδώσει ένας παλαιότερος ιδιοκτήτης περί της ύπαρξης φαντασμάτων προκειμένου να αποτρέψει τους πειρατές από το να το καταλάβουν. Δεν ξέρω αν το παραπάνω ισχύει, όμως με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι επέτρεψαν σε μας να καταλάβουμε πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει το Κρητικό κρασί! Γιατί αυτό το blend των 16€ αντιπροσωπεύει (μαζί φυσικά με τα υπέροχα ξηρά Λιάτικα) ότι καλύτερο έχει να προσφέρει μέχρι τώρα το νησί σε ερυθρό επίπεδο και ως εκ τούτου είναι ικανό να συναρπάσει ακόμα και τους πλέον απαιτητικούς που θα φέρουν τα …φαντάσματα του στα ποτήρια τους τα επόμενα 5 χρόνια. Μπρρρρρρρρ!


Βαθμολογία: 8,5/10