Ο τρύγος ξεκίνησε στις 16.9.19 στην περιοχή του Τριλόφου με κάποια αφυδατωμένα αμπελοτεμάχια που έπρεπε να τρυγηθούν νωρίς. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν αυτήν την περίοδο ήταν ιδανικές για την ωρίμανση του Ξινόμαυρου οπότε σταμάτησε ο τρύγος και ξεκίνησε ξανά στις 23.9.19 που βοήθησε πολύ στην πιο σωστή ωρίμανση των σταφυλιών.


Από τις 20.9.19 υπήρχε και μείωση της θερμοκρασίας που βοήθησε περεταίρω στην ωρίμανση. Στις 24.9.19 υπήρχε καταιγίδα/βροχόπτωση 20,6 mm που τελικά περισσότερο καλό έκανε παρά κακό στα διψασμένα αμπέλια. Πρώτα τρυγήθηκαν αμπέλια του Τριλόφου, μετά από Μαρίνα, Πολλά Νερά και στο τέλος από Φιτιά στις 29.9.19. 


Οι θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά την διάρκεια του τρύγου ήταν 15-24 C κατά μέσο όρο. 

 

Μεγάλη διαφοροποίηση στην ποιότητα των φετινών κρασιών σε σχέση με του 2018 θα κάνει ο τελείως ξερικός Αύγουστος (ειδικά σε αμπέλια που μείνανε απότιστα). Τον Αύγουστο 2018 είχε βροχόπτωση 175.6 mm ενώ το 2019 1,8 mm. 

 

Την άνοιξη επικράτησαν χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με πέρσι ενώ το καλοκαίρι ήταν ελαφρώς πιο ζεστό. Οι άνεμοι που επικράτησαν στη Νάουσα όπως κάθε χρόνο ήταν κυρίως Νοτιοδυτικοί. 

 

Χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι η αρκετά μεγάλη ανομοιομορφία στο αμπέλι με διαφορετική ωρίμανση. 

 

Ποσοτικά δεν υπήρχαν στο σύνολο μεγάλες απώλειες πάρα μόνο στα αφυδατωμένα. Εκδηλώθηκε φέτος μεγαλύτερη ζημιά από αγριογούρουνα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές σε μεμονωμένα τεμάχια. 

 

Πρόκειται για χρονιά που θα δώσει εξαιρετική ένταση χρώματος και αλκοολικούς βαθμούς 12-12.5%.