Ο χειμώνας ήταν ψυχρός με αρκετή παγωνιά μέχρι και τον Μάρτιο και πολύ βροχερός με αποκορύφωμα τις πλημμύρες του Ιανουαρίου που καταγράφηκαν 268 mm βροχής.
Η άνοιξη δροσερή οδήγησε τα αμπέλια του Μοσχοφίλερου σε εκβλάστηση στο δεύτερο δεκαήμερο Απριλίου, ενώ η άνθιση ολοκληρώθηκε στο διάστημα 9-15 Ιουνίου με οψίμιση 4-5 ημερών από την συνήθη ημερομηνία άνθισης.
Μια χαλαζόπτωση έκανε σοβαρές ζημιές στο κέντρο της ζώνης ΠΟΠ Μαντινεία ( Πέλαγος Ζευγολατειό ) σε έκταση 500-700 στρεμμάτων αμπελώνων.
Το καλοκαίρι ήταν σχετικά ζεστό και ξηρό. Λίγα αμπελοτόπια Μοσχοφίλερου καταπονήθηκαν από την έλλειψη νερού, καθώς από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο έπεσαν μόνον 79mm βροχής.
Η μέση θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 24°C τον Αύγουστο, ο δε ψυχρότερος Σεπτέμβριος ευνόησε με την ηλιοφάνεια και τον δροσερό καιρό, την ωρίμανση του Μοσχοφίλερου.
Οι πρώιμες ξενικές ποικιλίες της περιοχής ( Chardonnay και Gewurstraminer ) είχαν πολύ καλή ωρίμανση και ο τρύγος τους ξεκίνησε στις 9/9/19.
Ο τρυγητός του Μοσχοφίλερου ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου και διεκόπη από μιά βροχή στις 4/10, που καθυστέρησε μεν τον τρυγητό, εξασφάλισε όμως, χάρις στις ιδανικές συνθήκες που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα, την εξαιρετική ωρίμανση των σταφυλιών και την βεβαιότητά μας για την παραγωγή άριστων οίνων Μοσχοφίλερου.
Τα Μοσχοφίλερα εμφάνισαν εξαιρετική υγιεινή κατάσταση και πολύ καλή φαινολική ωριμότητα επιτρέποντας τον χειρισμό της πρώτης ύλης με συνδυασμό οινοποιητικών μεθόδων που σκοπό έχουν την ανάδειξη των διαφορετικών εκφάνσεων της ποικιλίας στα διαφορετικά αμπελοτόπια του Οροπεδίου. Οι οίνοι από τις λευκές ξενικές ποικιλίες και τα ερυθρά ωριμάζουν σε βαρέλια και δεξαμενές ενώ τα γλεύκη των Μοσχοφίλερων βρίσκονται στα μέσα της ζύμωσης με το οινοποιείο μοσχοβολά! Σε μια σπουδαία χρονιά για το Μοσχοφίλερο και τη Μαντινεία με ευρύ πεδίο για πειραματισμούς τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο, αδημονούμε για τα πρώτα αποτελέσματα.