Οίνοι Ήπιων Πρακτικών Μπουτάρη - από τον Α. Τζαχρίστα

Είναι μαζί μας από το 2003 και γνωρίζει τον αρκαδικό αμπελώνα όσο λίγοι. Έχει δουλέψει σκληρά και έχει βάλει τις δικές του σημαντικές πινελιές στη διαμόρφωση της προϊοντικής μας γκάμας από την Πελοπόννησο και την Αττική. Ο οινολόγος μας Αλέξανδρος Τζαχρίστας δεν είναι μόνο υπεύθυνος για τα κρασιά των δύο αυτών περιοχών, αλλά είναι και ο άνθρωπος πίσω από τους «Οίνους Ήπιων Πρακτικών Μπουτάρη». Ο πλέον ειδικός, λοιπόν να μας αναλύσει το σκεπτικό και τη φιλοσοφία τους:

«Ο «πειραματισμός» με τη γεύση αποτελεί μία διαδικασία μέσα από την οποία η οινοποιία Μπουτάρη ανακαλύπτει σε βάθος τον ελληνικό αμπελώνα, μία πρόκληση στην οποία ανταποκρινόμαστε αδιάκοπα. Στο πνεύμα της εξέλιξης, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις διαφαινόμενες «σύγχρονες» οινοποιητικές τάσεις ξεκινήσαμε ένα ταξίδι στον κόσμο της παραγωγής οίνων ήπιων πρακτικών χωρίς προσθήκη θειωδών. Εφόδια μας, μόνο τα απαραίτητα, σταφύλια, έμπνευση, ρίσκο και «γαλλική» τεχνογνωσία μας οδήγησαν στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας στη δημιουργία των πρώτων «σύγχρονων» οίνων ήπιων πρακτικών.

Η απαρχή του εγχειρήματος έγινε στο κτήμα Ρωξάνης Μάτσα με όχημα την ποικιλία Syrah και συνεχίστηκε στο οινοποιείο μας στη Μαντινεία με το Μοσχοφίλερο. Φτάνοντας στο σήμερα, έχουμε ανοίξει κι άλλο την φαρέτρα των προϊόντων μας εστιάζοντας σε γηγενείς ποικιλίες αμπέλου. Έτσι πέρα των αρχικών προσεγγίσεων, εξερευνήσαμε τις δυνατότητες και προοπτικές κι άλλων ποικιλιών όπως του Ροδίτη, του Σαββατιανού, του Αγιωργίτικου και του Ξινόμαυρου.

Μας ρωτούν «κρασί χωρίς θειώδες… θα κρατήσει, πόσο κρατάει κλπ». Δοκιμάζοντας κρασιά χωρίς προσθήκη θειωδών στην ουσία δοκιμάζουμε κάτι πρωτόγνωρο, καθώς η παραγωγή του οίνου μέχρι και σήμερα έχει βασιστεί σε αυτό το πρόσθετο. Αποτελούν στην ουσία έναν ζωντανό οργανισμό ο οποίος εξελίσσεται συνεχώς, με κάθε κρασί να έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα. Έτσι, ένα κρασί χωρίς θειώδη συνιστά κάθε φορά και μια νέα εμπειρία. Αυτό που απαιτούν οι οίνοι ήπιων πρακτικών από εμάς είναι ο απόλυτος σεβασμός όσον αφορά στις συνθήκες διατήρησης και σερβιρίσματός τους.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η οινοποίηση χωρίς προσθήκη θειωδών δεν είναι αυτοσκοπός για εμάς. Πρωταρχικό μέλημα μας είναι το άρτιο οργανοληπτικά αποτέλεσμα, πάντα μέσα από ένα πλαίσιο συνεχούς και επισταμένου ελέγχου των διεργασιών οινοποίησης. Έτσι, οι οίνοι ήπιων πρακτικών εκφράζονται με τον δικό τους μοναδικό τρόπο αντανακλώντας το οικοσύστημα από το προέρχονται και την ιδιαιτερότητα της κάθε εσοδείας».

Αλέξανδρος Τζαχρίστας,
Υπεύθυνος Οινολόγος Αμπελώνων Μαντινείας και Αττικής.