Ένας ακόμα τρύγος ολοκληρώθηκε και οι εκτιμήσεις των ανθρώπων μας είναι πολύ ικανοποιητικές για τη σοδειά του 2020.

Για τη Μαντινεία, ο γεωπόνος μας Παρασκευάς Ευαγγελίου μας μεταφέρει: «τον σχετικά ψυχρό και μακρύ χειμώνα ακολούθησε κρύα άνοιξη με αποτέλεσμα την οψιμότερη κατά 2-3 ημέρες έκπτυξη των αμπελιών. Το δροσερό καλοκαίρι με μέση θερμοκρασία 20-22°C, βοήθησε στην αργή και καλή ωρίμανση των σταφυλιών, ενώ ο διπρόσωπος «ΙΑΝΟΣ» που δυστυχώς έκανε μεγάλες καταστροφές σε άλλες περιοχές της χώρας, στην Μαντινεία έδειξε το καλό του πρόσωπο, δίνοντας σημαντικές βροχές στις 18 και 19/9, που τελικά αν και καθυστέρησαν τον τρυγητό κατά 10 ημέρες, ευνόησαν την παραγωγή του Μοσχοφίλερου τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά. Ήταν μια απαιτητική χρονιά τόσο σε καλλιεργητικές εργασίες, όσο και σε επεμβάσεις φυτοπροστασίας. Ο τρυγητός του Μοσχοφίλερου ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη στις περιοχές που δέχτηκαν μικρότερη βροχόπτωση και ο γενικός τρυγητός της ζώνης διεξήχθη από 2 μέχρι 24 Οκτωβρίου καθώς οι συνθήκες που επικράτησαν ήταν εξαιρετικές. Τα Μοσχοφίλερα ήταν ώριμα, εύχυμα, αρωματικά με καλές οξύτητες και απόλυτα υγιή και προσδοκούμε σε μια πολύ καλή έκφραση του δυναμικού στα κρασιά που θα παραχθούν». 

Για τη Νάουσα, που έκλεισε και την αυλαία, περιγράφει ο οινολόγος μας Βασίλης Γεωργίου: «Ο χειμώνας στη Νάουσα ήταν ήπιος και πιο θερμός από πέρσι με αρκετές βροχοπτώσεις στα τέλη Νοεμβρίου. Από εκεί και πέρα μέχρι και τον Μάρτιο επικράτησε ανομβρία με ελάχιστες βροχοπτώσεις. Η άνοιξη ξεκίνησε με χαμηλότερες θερμοκρασίες οι οποίες σταδιακά αυξήθηκαν. Παρατηρήθηκε μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας και ως αποτέλεσμα σχετική ανομοιομορφία σταφυλιών. Το καλοκαίρι ήταν λίγο πιο δροσερό από πέρσι κάτι που οδήγησε σε καθυστέρηση του περκασμού και αργή πορεία ωρίμανσης αργότερα. Βροχοπτώσεις υπήρχαν σποραδικά και έντονη καταιγίδα τον Αύγουστο με αποτέλεσμα  οι δείκτες να δείχνουν για μία αρκετά πιο όψιμη χρονιά συγκομιδής. Ωστόσο η  περίοδος παρατεταμένης ξηρασίας και αυξημένων για την εποχή θερμοκρασιών μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες ωρίμανσης. Η χρονιά χαρακτηρίζεται από ώριμα σταφύλια που θα δώσουν οίνους με υψηλούς αλκοολικούς τίτλους και καλή οξύτητα, όμως σχετικά χαμηλότερης χρωματικής έντασης λόγω των καιρικών φαινομένων που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς».