Πως γίνεται η πιστοποίηση για κρασιά με προστιθέμενη αξία:


Η Νάουσα φημίζεται για το εξαιρετικό ερυθρό κρασί που παράγει από την ποικιλία Ξινόμαυρο. Το 1971 οριοθετήθηκε για πρώτη φορά η αμπελουργική ζώνη του ΠΟΠ ΝΑΟΥΣΑ με κυβερνητικό διάταγμα και από τότε γίνεται διαρκής
προσπάθεια για την ποιοτική βελτίωση των προϊόντων. Η ζώνη του ξινόμαυρου εκτείνεται σε σχεδόν 4000 στρέμματα  στους πρόποδες του όρους Βερμίου και παράγει κατά μέσο όρο 13.816 Hl (153.000 cases) ΠΟΠ ΝΑΟΥΣΑ το χρόνο τα
τελευταία 5 έτη.

 

Η ζώνη του Ξινόμαυρου εκτείνεται σε σχεδόν 4.000 στρέμματα στους πρόποδες του όρους Βερμίου και παράγει κατά μέσο όρο 13.816 HI (εκατόλιτρα/1 53.00 cases case 9 λίτρο κιβώτιο) ΠΟΠ ΝΑΟΥΣΑ το χρόνο (μέσος όρος των τελευταίων 5 ετών). Εμπορικά τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από τις αγορές του εξωτερικού κυρίως από την Αμερική και τον Καναδά ενώ συνεχώς κερδίζει και νέες αγορές.  Αυτό οφείλεται
στην μοναδικότητα του στην εξαιρετική δυνατότητα παλαίωσης του και στην
απίθανη ικανότητα του να ταιριάζει με πλήθος γαστρονομικών πιάτων. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια πλήθος από καινούρια και δημοφιλή σημεία εστίασης του εξωτερικού προσέχουν να συμπεριλάβουν κάποιο Ξινόμαυρο στις λίστες κρασιών τους. 


Το Ξινόμαυρο είναι γενικά μία ποικιλία παραγωγική και ζωηρή με μεγάλη ανθεκτικότητα στις περισσότερες ασθένειες της αμπέλου Κάτω από υδατικό στρές δεν ανταποκρίνεται καλά και χρειάζεται έλεγχο.  Αρέσκεται σε μέσης σύστασης εδάφη ως αργιλοασβεστώδη με καλή στράγγιση εδάφη που της εξασφαλίζουν ομαλή τροφοδοσία με νερό. Είναι καλιόφιλη ποικιλία που δείχνει έντονα την έλλειψη καλίου τόσο στα φύλλα ακόμα και πριν την ανθοφορία όσο και στο κρασί μεγάλη οξύτητα. Στην Νάουσα τα περισσότερα παλιά αμπέλια
είναι εμβολιασμένα πάνω στα υποκείμενα 11 0R και 41 Β. Τα τελευταία χρόνια
υπάρχει μία στροφή και συζήτηση στην επιλογή διαφορετικών υποκειμένων που θα περιορίζουν την ζωηρότητα της ποικιλίας και θα επιτυγχάνεται η καλύτερη ωρίμανση των σταφυλιών. 

ΠΟΠ Νάουσα


Όμως τι απαιτήσεις και προδιαγραφές πρέπει να τηρούνται για να πιστοποιηθεί
το κρασί κάθε οινοπαραγωγού ως ΠΟΠ ΝΑΟΥΣΑ;


Σε πρώτη φάση θα πρέπει να ανακοινωθεί από την Διεύθυνση Αγροτικής
Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δ.Α.Ο.Κ η ημερομηνία έναρξης τρύγου του Ξινόμαυρου και η ημερομηνία λήξης της τρυγητικής περιόδου. Η απόφαση αυτή διαμορφώνεται από δειγματοληψίες και την πορεία ωρίμανσης που παρακολουθούν οι παραγωγοί στα αμπέλια τους και ενημερώνουν την ΔΑΟΚ ώστε να ληφθεί η απόφαση. Τα σταφύλια που παραλαμβάνει κάθε οινοποιείο για την παραγωγή ΠΟΠ ΝΑΟΥΣΑ θα πρέπει να έχουν παραληφθεί αυστηρά εντός των ημερομηνιών αυτών.  Κάθε αμπελοτεμάχιο από το οποίο παραλαμβάνονται σταφύλια της ποικιλίας Ξινόμαυρο πρέπει να είναι δηλωμένο στο Αμπελουργικό Μητρώο και να έχει εκδώσει επικαιροποιημένη καρτέλα Αμπελοκαλλιέργειας ενώ το οινοποιείο που παραλαμβάνει αυτά
τα σταφύλια είναι υποχρεωμένο να αναγράφει στο τιμολόγιο δελτίο παραλαβής
το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του αμπελοκαλλιεργητή καθώς και τον κωδικό
αμπελοτεμαχίου του Αμπελουργικού μητρώου.  Στη συνέχεια ο αμπελοκαλλιεργητής υποβάλλει ηλεκτρονική δήλωση συγκομιδής στην οποία εμφανίζονται όλα τα στοιχεία του καθώς και η απόδοση του κάθε αμπελοτεμαχίου. Το οινοποιείο μετά το τέλος της οινοποίησης υποβάλλει ηλεκτρονική δήλωση παραγωγής στην οποία εμφανίζονται όλα τα
είδη οίνων που έχουν παραχθεί και τα οποία ιχνηλατούνται και αντιστοιχούνται
πλήρως μέσω των δηλώσεων συγκομιδής.


Επομένως για μία ποσότητα ΠΟΠ Νάουσα που έχει δηλώσει στην δήλωση
παραγωγής του ένα οινοποιείο έχει σε αυτό το στάδιο πιστοποιήσει 100% την
προέλευση του σε επίπεδο αμπελοτεμαχίου.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο περιοδικό Γεωργία Κτηνοτροφία.