Το ιστορικό κτήμα «Φανταξομέτοχο», μετά την αναμπέλωσή του το 2015, αυτοσυστήνεται εκ νέου με εξαιρετικά κρασιά και την καινούργια ταυτότητα:  “Scalarea Estate”.

 

Το έργο και η ιστορία της οινοποιίας Μπουτάρη στην κρητική γη έχει αφετηρία το 1989 με την απόκτηση της ιδιοκτησίας του κτήματος στο Σκαλάνι Ηρακλείου. Σταθμός στην ιστορία του αμπελώνα υπήρξε το 2015, όταν η οινοποιία Μπουτάρη υλοποίησε ένα φιλόδοξο πλάνο αναμπέλωσης του κτήματος, στηριζόμενο στη γνώση από τη συστηματική έρευνα στις ποικιλίες και το terroir, που αποκτήθηκε στα 26 χρόνια (1989-2015) εμπειρίας και δράσης της στην κρητική γη. Στόχος όλο αυτό το διάστημα, πάντα παρέμενε η δημιουργία ενός αμπελώνα με πολύ υψηλό ποιοτικό δυναμικό, που θα αναδεικνύει τις δυνατότητες του κρητικού εδάφους.

 

Σήμερα, κρίνοντας ότι ο ιδιόκτητος αμπελώνας αποδίδει ποιοτικά και ποσοτικά στο μέγιστο μετά την αναδιοργάνωση, τα κρασιά του κτήματος επαναπροσδιορίζονται με τη σειρά Scalarea Estate και συγκεκριμένα με τα:  Scalarea ΛευκόScalarea Ερυθρό και Φανταξομέτοχο

 

 

Τα κρασιά του Scalarea Estate κυκλοφορούν πλέον με νέα, ανανεωμένη εμφάνιση που αντανακλά την κομψότητα, αλλά και τη ξεχωριστή τους ταυτότητα.

 

Στη σειρά Scalarea Estate συμπεριλαμβάνεται και το γνωστό κρασί Ιουλιάτικο, προερχόμενο από την ποικιλία Λιάτικο, ένα θαυμάσιο επιδόρπιο γλυκό κρασί, αντάξιο της ελληνικής παράδοσης στα γλυκά κρασιά.

 

Λίγα Λόγια για το Scalarea Estate

 

Η πρώτη ονομασία του κτήματος ήταν «Φανταξομέτοχο» και πήρε το όνομά του από μια ντόπια παράδοση της περιοχής που σημαίνει το ”Μετόχι των Φαντασμάτων”. Η σημερινή του ονομασία “Scalarea” αποτελεί παραφθορά του ονόματος της περιοχής που βρέθηκε σε κείμενα του 12ου αιώνα.

 

Το κτήμα καλύπτει μια συνολική έκταση 66 στρεμμάτων και απλώνεται στη βόρεια πλευρά ενός χαμηλού λόφου που ξεκινά από υψόμετρο 170 μέτρων και φτάνει μέχρι τα 215 μέτρα. Προστατεύεται έτσι από τους θερμούς νότιους ανέμους του Λιβυκού Πελάγους, ενώ είναι «ανοικτό» από τη βόρεια πλευρά του στα ευεργετικά μελτέμια του Κρητικού Πελάγους, τα οποία αποτελούν μια πηγή δροσιάς για τα αμπέλια.

 

Πρόκειται για έναν προικισμένο αμπελότοπο με υψηλής ποιότητας φυσική ισορροπία και των παραγόντων που συνθέτουν ένα σωστό terroir. Η ποικιλιακή του σύνθεση περιλαμβάνει τις ποικιλίες Βιδιανό, Βηλάνα, Ασύρτικο, Αθήρι, Μοσχάτο Σπίνας, Malvasia Aromatica και Chardonnay στις λευκές και Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι, Μαυροτράγανο και Syrah στις ερυθρές.

 

Λίγα Λόγια για Scalani Hills Boutari Winery and Residences.

 

Το νεότερο και πιο σύγχρονης αισθητικής οινοποιείο Μπουτάρη ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2004. Είναι χτισμένο έξω από το χωριό Σκαλάνι, σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και 4 χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

 

Οι επισκέπτες του μπορούν να ξεναγηθούν στους αμπελώνες, την κάβα, τους χώρους παραγωγής, ενώ στον εντυπωσιακό χώρο γευσιγνωσίας έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την πλούσια γκάμα κρασιών της οινοποιίας Μπουτάρη απολαμβάνοντας την εξαιρετική θέα στον κρητικό αμπελώνα.

 

Την άνοιξη του 2015 η οινοποιία Μπουτάρη, προχωρώντας στη σύναψη συνεργασίας με τα Aria Hotels, δημιούργησε το Scalani Hills Boutari Winery and Residences. Tρεις πολυτελείς κατοικίες περιβάλλονται από τα 66 στρέμματα του αμπελοελαιώνα και στεγάζονται στο παλιό Μετόχι, πλήρως ανακαινισμένο με απόλυτο σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο του κτήματος.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.boutari.gr/winery/kritis              

https://www.ariahotels.gr/el/scalani-hills