Ο Αμπελιαστός, το φημισμένο γλυκό κρασί από το οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη,παράγεται σε περιορισμένη ποσότητα από την ποικιλία Μανδηλαριά. Τα σταφύλια συλλέγονται και λιάζονται για 6-10 ημέρες, μια διαδικασία που ενέπνευσε και το όνομα του κρασιού, «Αμπέλι-Λιαστός».
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μετά το «λιάσιμο» των σταφυλιών για 6-10 ημέρες εφαρμόζεται η λευκή οινοποίηση, η οποία προχωρά πολύ αργά και ολοκληρώνεται σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα.
ΠΑΛΑΙΩΣΗ
Παλαίωση σε δρύινα βαρέλια των 500lt για 4 χρόνια και 1 χρόνο σε φιάλη.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Χρώμα κόκκινο κεραμιδί με έντονες καφετιές ανταύγειες, που μαρτυρούν τη μακροχρόνια παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Επίσης, το έντονο και πολύπλοκο άρωμα παλαίωσης φανερώνει την ηλικία του. Κυριαρχούν γλυκά αρώματα αποξηραμένων φρούτων, μπαχαρικών, κανέλας, σοκολάτας. Γευστικά πλούσιο και παχύ με εξαιρετική ισορροπία οξύτητας, τραχύτητας των τανινών της Μανδηλαριάς και γλυκάδας των ζαχάρων του. Ένα κρασί με χαρακτήρα και με έντονα μακριά αρωματική επίγευση.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ
12-14 °C