Are you of legal drinking age in your country?
GR EN

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ

Γουμένισσα, T.K. 613 00 Κιλκίς Τηλ.: 30 23320 59700 Fax: 30 23320 41240  
Το οινοποιείο δεν είναι επισκέψιμο. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο info@boutari.gr

Βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, στην ορεινή Γουμένισσα, το Οινοποιείο Μπουτάρη άρχισε να λειτουργεί το 1984, και για πολλά χρόνια ήταν το μοναδικό Οινοποιείο της περιοχής. Η Γουμένισσα είναι το κέντρο μιας περιοχής που φημίζεται εδώ και αιώνες για τα κρασιά της. Από τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι ντόπιοι κάτοικοι καλλιεργούσαν στις πλαγιές του όρους Πάικου και στους χαμηλούς λόφους που περιβάλλουν την κωμόπολη, τις ποικιλίες σταφυλιών Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα. Το κτήμα Μπουτάρη στη Γουμένισσα βρίσκεται στη Κοινότητα της Φιλυριάς του νομού Κιλκίς. Η οινοποιία αγόρασε στο τέλος της δεκαετίας του '80 την συγκεκριμένη έκταση η οποία σε συνδυασμό με την λειτουργία του οινοποιείου Μπουτάρη στην περιοχή από το 1984, συνέβαλε καθοριστικά ώστε η αμπελοκαλλιέργεια να γίνει και πάλι από τις κυριότερες ασχολίες του τόπου. Εδώ παράγεται και η Φιλυριά Μπουτάρη, ένα εκλεκτό μείγμα των δύο σημαντικότερων ντόπιων ποικιλιών, του Ξινόμαυρου και της Νεγκόσκας, που φτιάχνεται από σταφύλια που καλλιεργούνται βιολογικά στον ομώνυμο, ιδιόκτητο αμπελώνα Μπουτάρη.

 

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ & ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙΑ

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας Μπουτάρη, που καλλιεργείται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας φυτεύτηκε το 1991. Σήμερα το κτήμα Φιλυριά αποτελεί πρότυπο αμπελώνα για τα δεδομένα της περιοχής και του ελλαδικού χώρου γενικότερα.

Η συνολική έκταση του κτήματος είναι 66 στρέμματα, από τα οποία ο αμπελώνας καταλαμβάνει τα 55. Αποτελεί ένα από τα πιο πυκνοφυτεμένα αμπέλια της περιοχής με περισσότερα από 400 φυτά ανά στρέμμα, έχει δυτικό προσανατολισμό και υψόμετρο που φτάνει τα 187 μέτρα. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα και ισχυρούς βόρειους ανέμους. Τα εδάφη του αμπελώνα, ασβεστολιθικά, ξηρικά, καλά αποστραγγιζόμενα, εμφανίζουν αρκετές παραλλαγές ως προς το βάθος και τη σύνθεσή τους. 

Το μεγαλύτερο μέρος του είναι φυτεμένο με Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα ενώ υπάρχουν και άλλες υπό πειραματισμό ποικιλίες όπως Chardonnay, Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon οι οποίες επέδειξαν μεγάλη προσαρμοστικότητα και με την κατάλληλη διαχείριση εξαιρετικά αποτελέσματα.






Loading