Are you of legal drinking age in your country?
GR EN

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Μεγαλοχώρι, Τ.Κ. 84700 Σαντορίνη Τηλ. : +30 22860 81011, 81607 Fax: +30 22860 81606 email: santorini.winery@boutari.gr 
Ανοιχτό στο κοινό: Δευτέρα-Σάββατο: 10:00-18:00. 
ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ

Το Οινοποιείο Μπουτάρη στην Σαντορίνη, με την χαρακτηριστική λευκή του θόλο, άρχισε να λειτουργεί το 1989, διαδραματίζοντας από τότε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αμπελοοινική ανάπτυξη του νησιού. Ανοικτό για το κοινό, προσφέρει στους επισκέπτες του ολοκληρωμένες υπηρεσίες ξενάγησης σε συνδυασμό με τη μαγευτική αύρα της Σαντορίνης και υπόσχεται να αποτελέσει μια μοναδική οινική εμπειρία, λουσμένη στο αιγαιοπελαγίτικο φως! 

Το Οινοποιείο βρίσκεται στο δρόμο για το Φάρο, μετά το Ακρωτήρι. Οι ενδείξεις και οι μαρτυρίες για την αμπελοκαλλιέργεια ξεκινούν από την προϊστορική φάση του νησιού, πριν από τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη γύρω στο 1.500 π.Χ.

Στα μέσα της δεκαετίας του '80, ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση της οικογένειας Μπουτάρη με τον αμπελώνα της Σαντορίνης, έναν από τους ελάχιστους αμπελώνες που δεν έχει προσβληθεί από τη φυλλοξήρα. Μέσα από το διορατικό βλέμμα ενός έμπειρου Έλληνα οινοπαραγωγού, εντόπισε για ακόμα μία φορά σημαντική αμπελοοινική ζώνη με μεγάλη δυναμική και σημαντικές προοπτικές παραγωγής κρασιών υψηλής ποιότητας.

Πρωταρχικός στόχος ήταν να θέσει και να επιβάλει όλες τις ποιοτικές προϋποθέσεις για την παραγωγή του Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας Σαντορίνη και να εφαρμόσει τεχνικές οινοποίησης άγνωστες μέχρι τότε για τον τόπο. 

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ & ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙΑ

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας, Σελλάδια με έκταση 60 περίπου στρεμμάτων, φυτεύτηκε για πρώτη φορά το 1992 και η φύτευσή του ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα. Η τοποθεσία του κτήματος είναι νότια, στη «ζεστή» πλευρά του νησιού. Χαρακτηριστική είναι η αραιή φύτευση του κτήματος, περίπου 250 φυτά ανά στρέμμα.

Οι συνθήκες μικροκλίματος που επικρατούν είναι ιδιαίτερες. Το υψόμετρο ξεκινά από τα 105 και φτάνει τα 140 μέτρα. Οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες από ότι στα γύρω νησιά των Κυκλάδων, οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες και οι άνεμοι πνέουν με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Γιʼ αυτό το λόγο τα φυτά κλαδεύονται χαμηλά σε σχήμα καλαθιού. Στο μέσο τους τοποθετούνται τα σταφύλια και με αυτόν τον τρόπο προφυλάσσονται από τους δυνατούς ανέμους. Η πυκνή νυχτερινή ομίχλη τους προσφέρει υγρασία την οποία απορροφούν και συγκρατούν. Το έδαφος αμμώδες και ηφαιστειακής προέλευσης είναι καλυμμένο με σκωρία, λάβα και ελαφρόπετρα. Οι ιδιόμορφες αυτές συνθήκες οδηγούν σε μικρή ποσοτικά παραγωγή, πρώιμη ωρίμανση και καλή υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών.

Οι ποικιλίες που επιλέχτηκαν ήταν κυρίως οι ντόπιες λευκές, όπως το Ασύρτικο, το Αθήρι και το Αηδάνι, αλλά και κάποιες άλλες που καλλιεργούνται πειραματικά.

ΖΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Το οινοποιείο είναι ανοιχτό στο κοινό και προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ξενάγησης. Οι γευστικές δοκιμές σαντορινιών κρασιών, σε συνδυασμό με ντόπιες γεύσεις καθώς και μία ολοκληρωμένη περιήγηση στους χώρους παραγωγής του οινοποιείου μπορούν να αποτελέσουν μία αξέχαστη εμπειρία. Στο οινοποιείο υπάρχει επίσης η δυνατότητα αγοράς κρασιών Μπουτάρη, βιβλίων και αξεσουάρ κρασιού.

Γνώρισε το οινοποιείο της Σαντορίνης εδώ: http://www.boutariwinerysantorini.gr 

Loading