Are you of legal drinking age in your country?
GR EN

ΚΡΗΤΗ

ΚΡΗΤΗ

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Σκαλάνι, Τ.Κ. 70100 Ηράκλειο Κρήτης Τηλ: +30 2810 731617 Fax: +30 2810 731755 email: crete.winery@boutari.gr Τηλ. Γραφεία Αττικής: +30 210 6605200
Ανοιχτό στο κοινό: Δευτέρα-Σάββατο: 10:00-16:00.
ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ

Το νεότερο και πιο σύγχρονης αισθητικής οινοποιείο Μπουτάρη ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2004. Είναι χτισμένο έξω από το χωριό Σκαλάνι, στο κτήμα Φανταξομέτοχο. Σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και 4 χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, αποτελεί το στολίδι της αμπελουργικής ζώνης των Πεζών.

Το κτήμα Φανταξομέτοχο ή αλλιώς «Μετόχι των φαντασμάτων», χρωστάει το όνομα του στις προσπάθειες του πρώην ιδιοκτήτη του να το διασώσει από τις πειρατικές επιδρομές, διαδίδοντας ότι στο κτήμα κατοικούν φαντάσματα.

Η φύτευση του αμπελώνα είχε ξεκινήσει από την Οινοποιία Μπουτάρη το 1990. Οι βιβλιογραφικές αναφορές επιβεβαιώνουν την άρρηκτη σχέση της περιοχής με την καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή κρασιού από την αρχαιότητα.

Άξια αναφοράς είναι η εύρεση, στην περιοχή Βαθύπετρο, του πρώτου πιεστηρίου που χρονολογείται στα 1.600 π.Χ.

Ο κύριος στόχος της Οινοποιίας Μπουτάρη  με τον συγκεκριμένο αμπελώνα όπου η φύτευση του ξεκίνησε στις αρχές του ‘90, ήταν να θέσει τις βάσεις για την περαιτέρω ανάδειξη του κρητικού κρασιού παγκοσμίως. μέσα οπό την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Σε μια περιοχή που φημιζόταν για το οικοσύστημα της αλλά και για την παράδοσή της στην αμπελοκαλλιέργεια, έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αναδείξει το δυναμικό των ντόπιων ποικιλιών και -μέσα από σημαντικές διακρίσεις- να κάνει γνωστές στο ευρύ κοινό τις δυνατότητες του κρητικού αμπελώνα.

 

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ & ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙΑ

Σε υψόμετρο που ξεκινά από 170 μέτρα και φτάνει στα 215 μέτρα, σε έκταση 70 στρεμμάτων, βρίσκεται ο ιδιόκτητος αμπελώνας Μπουτάρη.

Χάρη στην ιδιαίτερα μελετημένη επιλογή της τοποθεσίας, στη βόρεια πλευρά του λόφου, ο αμπελώνας προστατεύεται από τον λίβα, τον θερμό νότιο άνεμο του καλοκαιριού, ενώ από το κρητικό πέλαγος δέχεται τα δροσερά μελτέμια. Το έδαφος είναι αργιλώδες, ασβεστολιθικό και καλά στραγγιζόμενο.

Η ποικιλιακή σύνθεση του αμπελώνα περιλαμβάνει τντόπιες ποικιλίες όπως το Βιδιανό, η Malvasia Aromatica, το Ασύρτικο, το Κοτσιφάλι και το Μοσχάτο Σπίνας αλλά και ξενικές όπως το Chardonnay και το Syrah,

Επίσης, ο αμπελώνας λειτούργησε στο παρελθόν και ως «πειραματικός αμπελώνας» αφού πολλές ποικιλίες όπως το Μαυροτράγανο, το Ασύρτικο, το Αηδάνι, καλλιεργήθηκαν πρώτα σε ένα μικρό κομμάτι του αμπελώνα, ώστε να παρατηρηθεί ο εγκλιματισμός τους στην περιοχή και να δοκιμαστεί το προϊόν που μπορούν να δώσουν.

ΖΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Στο οινοποιείο σας περιμένει η πλούσια κάβα και η εντυπωσιακή αίθουσα γευσιγνωσίας όπου έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τρέχουσες και παλαιότερες σοδειές των κρασιών του Κτήματος, καθώς και Πειραματικές οινοποιήσεις, συνοδεία των συνταγών της Κρητικής Κουζίνας. 

Την άνοιξη του 2015 η οινοποιία Μπουτάρη, προχωρώντας στη σύναψη συνεργασίας με τα Aria Hotels, δημιούργησε το Scalani Hills Boutari Winery and Residences. Tρεις πολυτελείς κατοικίες περιβάλλονται από τα70 στρέμματα του αμπελοελαιώνα και στεγάζονται στο παλιό Μετόχι, πλήρως ανακαινισμένο με απόλυτο σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο του κτήματος.Επιλέξτε ανάμεσα στα δωμάτια Κοτσιφάλι, Μαλβάζια ή Λιάτικο και διανυκτερεύστε σε έναν μοναδικό τόπο.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ: https://scalareaestate.gr/guesthouse/

 

Loading