Are you of legal drinking age in your country?
GR EN

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ

8ο χλμ. Ε.Ο. Τρίπολης – Πύργου, Μηλιά Τριπόλεως T.K. 221 00 Τηλ.:  +30 2710 411477  Fax  : +30 2710 411777 
Το οινοποιείο δεν είναι επισκέψιμο. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο info@boutari.gr

To οινοποιείο μας, στη Μαντινεία της Πελοποννήσου βρίσκεται στη περιοχή Μηλιά, 8 χλμ από την Τρίπολη. Είναι ένα από τα παλαιότερα οργανωμένα οινοποιεία της περιοχής και η παρουσία του αποτέλεσε οδηγό στη διάσωση και επέκταση της αμπελοκαλλιέργειας στη ζώνη ΠΟΠ Μαντινεία.

Η σχέση της Μαντινείας με την αμπελοκαλλιέργεια είναι το ίδιο παλιά με την ιστορία της, γεγονός που επιβεβαιώνεται από αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή και φυσικά από το «κλήμα του Παυσανία», το παλαιότερο ίσως αμπελόκλημα στον κόσμο. Εκεί το 1991, η οινοποιία Μπουτάρη εδραιώνει και επεκτείνει την παρουσία της στην περιοχή, μέσα από την ιστορική Οινοποιία Καμπά που εντάσσεται πλέον στα οινοποιεία της οικογένειας Μπουτάρη. Όπως και σε άλλες σημαντικές αμπελοοινικές ζώνες έτσι και εδώ η συνεισφορά της οινοποιίας Μπουτάρη ήταν καθοριστική. Διαφύλαξε από εξαφάνιση μία από τις κυριότερες ελληνικές λευκές ποικιλίες, το Μοσχοφίλερο, απ’ όπου παράγεται το ΠΟΠ Μαντινεία και ανέδειξε στο έπακρο το δυναμικό της κάνοντάς το γνωστό ανά τον κόσμο.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ & ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙΑ

Σε υψόμετρο 650 μέτρων, βρίσκεται ο τοπικός αμπελώνας Μπουτάρη, εκτάσεως 310 στρεμμάτων. Τη μεγαλύτερη έκτασή του καλύπτει η γηγενής ποικιλία Μοσχοφίλερο. Επίσης καλλιεργούνται οι ποικιλίες Gewurztraminer, Chardonnay και κάποιες ακόμα υπό πειραματισμό ελληνικές και ξενικές.

Ο αμπελώνας είναι ξηρικός, ηλικίας 25-35 χρόνων. Μεγάλο μέρος του αμπελώνα αποτελείται από χαλικώδεις πλαγιές με ανατολική έκθεση, πράγμα που εξασφαλίζει καλή ωριμότητα και άριστη ποιότητα πρώτης ύλης. Τα εδάφη είναι αργιλώδη και αργιλοπηλώδη, καλώς στραγγιζόμενα. Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται ηπειρωτικό με ψυχρό χειμώνα και θερμό καλοκαίρι.

Παράλληλα, επιλεγμένα κτήματα καλλιεργούνται σε μία εξίσου σημαντική ζώνη ΠΟΠ της Πελοποννήσου, τη Νεμέα. Στο Ντουραμάνι, όπου βρίσκεται ένας μικρός ιδιόκτητος αμπελώνας 14 στρεμμάτων παράγονται πειραματικά κρασιά σε περιορισμένη ποσότητα. 






Loading